Hvor mange lande er der i verden

0
1776
Lande i verden

ette er et spørgsmål, som mange mennesker har stillet, og der findes ikke ét endegyldigt svar. Antallet af lande i verden afhænger af, hvem man spørger, og hvilke kriterier de bruger til at bestemme svaret. I dette blogindlæg vil vi diskutere tre forskellige måder at tælle, hvor mange lande der er i verden.

Antal lande i henhold til FN


De Forenede Nationer (FN) anerkender 195 suveræne stater i sit medlemskab. Dette omfatter 193 FN-medlemsstater og to observatørstater, der ikke er medlemmer, nemlig Vatikanstaten og Palæstina. Bemærk, at denne liste ikke omfatter territorier eller afhængigheder af eksisterende stater; den omfatter kun fuldt anerkendte uafhængige lande,

Antal lande efter landekode

Den Internationale Standardiseringsorganisation (ISO) tildeler hvert land en kode på to bogstaver baseret på deres navn. ISO anerkender i øjeblikket 249 lande med en tildelt kode, men nogle af disse koder er reserveret til forældede enheder eller bruges som pladsholdere for fremtidige udvidelser. Af disse 249 koder repræsenterer seks ikke-suveræne enheder som Taiwan og Kosovo, fire andre repræsenterer særlige administrative regioner som Hongkong, og to repræsenterer omstridte områder som Vestsahara. Dermed er der 237 fuldt anerkendte uafhængige lande tilbage med en ISO-landekode.

Antal lande i henhold til FIFA (fodbold)

FIFA er det internationale styrende organ for fodbold (fodbold). De anerkender 211 landshold på alle seks beboede kontinenter, selv om nogle hold måske ikke er internationalt anerkendt som suveræne stater endnu (f.eks. Kosovo). FIFA anerkender også 23 ikke-suveræne enheder som England og Skotland (som er separate nationer i Storbritannien) eller Aruba og Curacao (som er en del af Kongeriget Nederlandene). Det bringer os op på i alt 234 lande i henhold til FIFA’s liste.

Svært at komme med et entydigt svar

Som du kan se, er der ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af, hvem du spørger, og hvilke kriterier de bruger til at bestemme, hvad der udgør et “land”. FN anerkender 195 suveræne stater, mens ISO tildeler 249 unikke landekoder – selv om nogle kan være reserverede eller repræsentere særlige administrative regioner – og FIFA tæller 211 nationer plus 23 ikke-suveræne enheder for i alt 234 lande i henhold til deres optegnelser. Uanset hvordan man tæller det, er det dog klart, at der er mange forskellige kulturer rundt om i verden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here