Hvem opfandt håndbold?

0
2031

Når vi tænker på håndbold, forestiller de fleste sig højlydte haller, lynhurtige spilforløb og øjeblikke af intens passion. Men få kender oprindelsen til denne populære sport, som stammer fra Danmarks skolevæsen i slutningen af det 19. århundrede.

Det var i 1897 at R.N. Ernst fra skolevæsenet i Nyborg og Holger Nielsen fra Ordrup Latin- og Realskole kastede de første sten – eller rettere, bolde – for det, der skulle blive en af Danmarks mest elskede sportsgrene. Som ansatte i skolevæsenet designede de spillet til at være aktiv underholdning for skolebørn. I begyndelsen var det kun for drenge, men som interessen voksede, blev det også populært blandt voksne mænd. Kvinderne fulgte snart efter, og før vi vidste af det, var håndbold ikke kun et skolespil, men også en national passion.

De første år med sporten

De tidlige år af det 20. århundrede var afgørende for sportens udvikling. I byer som København, Randers og Fredericia blev de første kampe spillet mellem 1900 og 1910. Men som med mange nye sportsgrene var der varierende regler og formater. Omkring 1920 havde man tre former for håndbold: indendørs 7-mands, udendørs 7-mands og udendørs-11 mands.

Historien om den første håndboldturnering i 1921 i København er bemærkelsesværdig, idet den samlede 15 hold fra 10 forskellige foreninger. De fleste af disse hold repræsenterede skoler og højere læreanstalter, hvilket viser sportens skolerødder. Men sporten blev hurtigt mere end bare skoleidræt, især for kvinderne. Allerede i 1936 blev den første kvindehåndbold Danmarksturnering lanceret, og herrerne fulgte trop et årti senere i 1946.

Den moderne håndbold

Med tiden har håndbold gennemgået betydelige forandringer. I 1970’erne blev der introduceret nye træningsmetoder, der fokuserede på intens fysisk træning. Disse ændringer, sammen med mere sofistikerede spilsystemer, ændrede sportens dynamik. Nogle mener, at det tog noget af spontaniteten og uforudsigeligheden ud af spillet, men det er utvivlsomt, at sporten blev mere konkurrencepræget og teknisk.

I dag, mere end et århundrede efter dets opfindelse, har håndbold bevaret sin position i hjertet af den danske sportskultur. Selvom udendørsspillet næsten er forsvundet, trives indendørsspillet i de mange sportshaller over hele landet. Med næsten 200.000 aktive spillere i Danmark alene er håndbold ikke kun en sport; det er en del af den danske identitet.

Sammenfattende kan det siges, at håndboldens udvikling fra et simpelt skolespil til en national sportsgren er en testament til dens appel og til de mennesker, der har formet og elsket spillet gennem årene. Takket være visionære som R.N. Ernst og Holger Nielsen kan Danmark stolt proklamere at være vuggen af håndbold. En sport, der bringer folk sammen, udfordrer atleter og fortsætter med at inspirere generationer af danskere.

Vi har desuden rig mulighed for at følge med i sporten på tv, hvor der sendes mange kamp. For en oversigt over kampe i tv, så besøg https://www.haandboldligaen.dk/haandbold-i-tv/.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here