Hvad er proteiner?

0
2111
proteiner

Proteiner findes i alle levende organismer og et protein er opbygget af aminosyrer. Protein anses som kroppens byggesten og er derfor vigtig at have fokus på. Sammen med kulhydrater og fedt så er protein de tre makronæringsstoffer, som kroppen får tilført energi fra. Mange fokuserer på kulhydrat og fedt, men protein derimod har ikke samme fokus – og derfor kigger vi nærmer på proteiner i denne artikel.

Der findes mange kilder til protein. De animalske kilder til protein fås via kød, fjerkræ, skaldyr, fisk og mejeriprodukter, hvor der generelt er ca. 20 gram protein pr. 100 gram. Der er også muligt at få protein fra vegetabilske kilder, dette er primært fra nødder og bælgfrugter.

Selve proteinet varierer i disse to varianter af proteinkilder. Her har det vist sig at animalsk protein har et højere indhold af essentielle aminosyrer end de vegetabilske kilder.

En varieret kost kan hjælpe dig langt, og protein skal være en del af kosten. Protein har en gavnlig effekt. det gælder bl.a. følgende

  • Stor mæthedsfornemmelse -> mindre lyst til at spise meget -> muligt vægttab.
  • Protein er med til at sænke blodtrykket.
  • Er med til at sænke risikoen for udvikling af hjerte-kar sygdomme og diabetes.

Proteiner i forbindelse med træning

I forbindelse med træning, så har protein fået meget fokus. Under træning nedbrydes kroppens muskulatur og den skal genopbygges derefter, så den bliver stærkere, og netop her er indtag af proteiner vigtig.

Selve tidspunktet for optagelsen af proteinerne er også vigtig. Lige efter et træningspas er kroppen mere modtagelig for proteiner end senere, faktisk gælder det om at få noget indenfor de første 30 minutter, for at få en optimal genopbygningsfase.

I mange træningscentre er proteintilskud tilgængeligt, og kan købes i form protein-shakes og proteinbarer. Mange får kun disse proteiner hvis de let tilgængelige, og derfor er der også et stort marked for proteintilskud.

Der findes mange typer af produkter, og det gælder om at finde det helt rigtige til ens behov. Flere produkter indeholder også en del kalorier, f.eks weight gainer. Indtaget af protein handler i høj grad om, hvad formålet er med din træning. Handler din træning om muskelopbygning, så skal kroppen have tilført både energi og protein. Er formålet derimod at opnå et vægttab, så skal du være mere opmærksom på hvad du indtager.

De fleste mennesker kan sagtens spise sig til deres daglige behov for protein, men netop på grund af tilgængelighed efter træning, har mange produkter deres berettigelse. Undersøgelser viser, at man uden problemer kan spise sig til sit daglige proteinbehov, men at det i stigende grad handler om, hvilke fødevarer og drikkevarer der er tilgængelige i forbindelse med træning.

Ofte stillede spørgsmål om protein

Hvad er proteiner?
Proteiner er molekyler opbygget af aminosyrer. Proteiner er kroppens byggesten og er hovedbestanddelen i kroppens muskulatur.

Hvornår skal jeg indtage protein?
Musklerne opnår de bedste betingelser for genopbygning ved, at indtage et proteinholdigt måltid eller en protein-shake umiddelbart lige efter træning. Sørg dog for at få protein løbende gennem hele dagen.

Hvad betyder proteinbehov?
Proteinbehov er et udtryk for kroppens behov for både aminosyrer og nitrogen. Det anbefales at indtage protein gennem kosten, men et proteintilskud kan i flere tilfælde anbefales, hvis du styrketræner meget.

Hvor meget protein har jeg brug for?
Det afhænger af flere faktorer såsom træningsstatus, vægt og køn. Utrænede ca. 0.85 gram/kg, Moderat udholdenhedstræning 1,2-1,5gram/kg, Hård styrketræning 1,5-2,5gram/kg

Hvilke fødevarer er har et højt indhold af protein pr. 100 gram?
Der findes faktisk rigtig madvarer med højt proteinindhold, her kan nævnes: Tun 27 gram, Kylling 26 gram, Soyabønner 36 gram, Skyr 11 gram, Æg 13 gram

Kan jeg indtage for meget protein?
Der er ingen videnskabelig dokumentation for at et meget højt indtag er direkte skadeligt. Det anbefales dog maksimalt, at indtage 20E% protein set i forhold til et samtidigt indtag af kulhydrat og fedt.

Hvad betyder proteinkvalitet?
Proteinkvalitet er et udtryk for det optimale aminosyre indhold i henhold til kroppens aminosyre behov og hvordan de absorberes i kroppen. Animalske fødevarer anses for at have en højere protein kvalitet end vegetabilske.

Kan protein bidrage til en større mæthedsfornemmelse?
Ja, protein har den største relative mæthedsfaktor pr. energienhed. Protein er derfor også vigtigt at fokusere på i forbindelse med vægttab. Kulhydrat har den næststørste mæthedsfaktor, hvor fedt har den laveste mæthedsfaktor.

Kan et højt protein indtag være årsag til øget risiko for dehydrering?
Ja, et højt protein indtag medfører øget urinproduktion. Sørg derfor for at få nok væske i løbet af dagen.

Hvordan kan jeg sammensætte en proteinrig morgenmad?
Prøv f.eks en lækker Chiafrø grød opskrift. Spis grøden med din helt egen topping eller brug grøden som topping på dine proteinpandekager.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here