Hvad er jordvarme?

0
1837
hvad er jordvarme

I jorden øverste lag der lagres solens varme. Ved at etablere et jordvarmeanlæg, så kan man benytte varmen til at opvarme sin bolig og dens brugsvand. Det sker ved hjælp af en varmepumpe og et kredsløb af slanger under jorden i en ca. en meters dybde, som er fyldt med kølervæske.

Varmepumpen er inde i huset og får varmen komprimeret, så den kan bruges til opvarning af hus og vand. Processen startes af en kompressor som drives af el, det betyder at trykket stiger og varmen samles og dermed stiger temperaturen i kondensatoren. Nu er varmen klar til at blive brugt i boligen.

Selv om kompressoren bruger el, så er jordvarme en miljøvenlig og effektiv løsning, da varmeoutputtet for hver kWh der er brugt er 3-4 gange større.

Prisen for at etablere et jordvarmeanlæg er relativ dyrt, til gengæld kan man søge om tilskud hvis man skifter fra en mere sort opvarmingskilde som oliefyr, gasfyr eller el-varme. Prsien ligger ofte på 100.000 til 200.000 kr. og afhænger af de enkelte forhold, det kan være jorvarmepumpens effektivitet, boligstørrelse og husets isolering.

Selv om et anlæg er dyrt at etablere, så er det alligevel en god investering for mange fordi det er meget effektivt og har en levetid på minimum 25 år.

Ønsker du yderligere forklaring så anbefaler vi dette svar fra Niels Bohr Institutet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here