Selve begrebet informationssamfund opstod da internettet blev opfundet, og har været brugt siden 80’erne til at beskrive overgangen fra en tid med industrisamfund til en ny tid hvor lønarbejdere ikke længere var beskæftiget direkte i industrien, men havde et arbejde som kræver stor viden, og selvstændige kreative tanker.
Videns/informationssamfundet stiller store krav til borgerne, og de skal kunne tilpasse sig løbende, da kravene hele tiden ændre sig. Især har digitalisering skabt en masse nye muligheder, telekommunikation, radio/tv og informationsteknologi smelter sammen og skaber både nye produkter og markeder. Denne udvikling påvirker samfundet og den enkelte borger på mange måder og rummer store udfordringer. I dag er det f.eks. muligt at få ny information med dette via en smartphone og 5G internet, men der opstår også en masse sikkerhedsproblemer.
Samfundet i dag
Information er tilgængeligt overalt, og teknologisk innovation er er blevet en del af hverdagen. Det giver befolkningen masser af muligheder, og mange tager dette forgivet. Det er dog ikke alle lande som har de samme muligheder, og det er med til at hægte de lande af, som ikke har disse teknologiske muligheder.
Vi er et sted i Vesten, hvor informationssamfundet er i konstant udvikling og det kan skabe nogle juridiske problemstillinger, da teknologien kan skabe situationer som den nuværende lov ikke har taget højde for. Mange af de nye teknologier ser spændende og interessante ude, og kan være vores vej ud af klimakrisen og skabe bæredygtige liv med en god velstand, men i fremtiden kræver det et øget fokus på lovgivningen, så teknologier som kunstig intelligens bruges etisk korrekt.